Lagotto Romagnolo

Romagna Valley’s FILTRO DEL CAFFE s. 24.2.2008 ( eli Remy)

Lagoton rotumääritelmässä sanotaan:

” Luontainen hakukyky ja hyvä hajuaisti ovat tehneet rodusta hyvin tehokkaan tryffeleiden etsijän. Rodulla aiemmin ollut metsästysvietti on jalostettu pois ja siten riistan haju ei häiritse työskentelyä. Lagotto on mukautuva, vaatimaton, innokas, lempeä, hyvin kiintynyt omistajaansa ja helposti koulutettava. Se on erittäin hyvä seuralainen sekä erinomainen varoittaja.”

Historia

Alun perin lagotto romagnolo kehitettiin noutavaksi lintukoiraksi. Kun Romagnassa sijaitsevia suoalueita kuivattiin ei lagottoja enää tarvittu ja kanta kuihtui nopeasti, kunnes sen hyvää hajuaistia alettiin hyödyntää arvokkaiden tryffelisienien etsinnässä.

Suomen ensimmäiset lagotot tuotiin Italiasta 90-luvun puolivälin tienoilla ja ensimmäinen suomalainen pentue syntyi vuonna 1999. Rotu saavutti suosiota nopeasti, ja jo vuonna 2005 lagottoja rekisteröitiin lähes 200.

Lagotto on upea, ihana koira. Se on uskomattoman tarmokas ja aina valmis erilaiseen touhuun ja tekemiseen.

Harjoittelemme tryffeleiden etsimistä koirien kouluttamiseen tarkoitetun öljyn avulla. Remy on hyvin innostunut etsimään ja aina se on purkit löytänyt. Hajuaistin käyttöä harjoittelemme monin tavoin, ihan päivittäin. Remy etsii maastosta nameja, piiloon menneitä ihmisiä, omia ruoka-annoksiaan jne. Häntä heiluen se suorittaa reippaasti tehtävänsä..

Lagotto on mielestäni aika vaativa koira. Se on älykäs ja sen kanssa on jaksettava olla johdonmukainen. Jos pyytää tekemään jotakin, on myös huolehdittava siitä, että pyydetty asia tulee tehdyksi. Jotkut yksilöt ovat varmasti herkkiä, mutta meidän Remy on melko itsepäinen ja kovakalloinen. Luin joskus jostain Lagoton omistajan luonnehdinnan koirastaan: välillä korvatkin on vaan koristeena”. Siltä minustakin toisinaan tuntuu!

Turkinhoito on myös aika haasteellista. Ihanaa Lagoton turkissa on se, ettei karvoja ole pitkin huushollia. Mutta koska karvat eivät itsestään irtoa, pitää turkkia harjata, karstata, trimmata jne. Itse vasta opettelen Lagottoni trimmausta….

Remy on todella kova uimaan. Asumme veden äärellä ja Remy polskuttaa tämän tästä vedessä. Se hyppää jopa laiturilta veteen jos minäkin olen järvessä. Muutoin se hyppää rantakiviltä. Kokeilin kerran, että pääsenkö sitä uimalla karkuun, mutta etumatkasta huolimatta se sai minut kiinni! Yllätyin sen nopeudesta.

remy 4
remy 1
remy 2
remy 3
Puh. +358 50 3363849, Reippaalantie 22, 43100 Saarijärvi