Tryffeli eli multasieni

Tryffelilajeja on tuhansia, mutta vain muutamat on syötäviä.

Tryffeleiltä puuttuu kyky aktiivisesti levittää itiöitään. Sen sijaan sen voimakas tuoksu vetää puoleensa eläimiä, jotka kaivavat tryffelit ylös, syövät ne ja levittävät niiden itiöitä ulosteessaan. Näin leviää luonnonvarainen tryffeli.

Tryffelinviljelystä

Viime vuosisadan loppupuolelle saakka Ranska tuotti vuosittain 1000 tonnia Ranskan mustaa tryffeliä. Tämän jälkeen tuotanto on jatkuvasti pienentynyt niin että Italia, Espanja ja Ranska tuottavat vuosittain 50 – 80 tonnia.

  • 1960 -luvulla Ranskassa aloitettiin mittavat tutkimukset tryffelinviljelyn pelastamiseksi.
  • 1970 -luvun loppupuolella oli kehitetty menetelmä pähkinäpensaiden ja tammien rokottamiseen Tuber Melanosporum sienirihmastolla. Tämän myötä alkoi uusi kiinnostus tryffelinviljelyyn.

Tryffelirihmastolla rokotetut (tai ympätyt) taimet istutetaan peltoon. Taimet tulevat meille vuoden ikäisenä. Tällä hetkellä meillä on pääasiassa tammia, mutta keväällä tilasimme myös pähkinäpuita.

Tryffelit kasvavat maan alla, yleisimmin 10 – 40 cm:n syvyydessä. Tryffeleitä voi kuitenkin löytää jopa yli 40 cm:n syvyydestä tai maan pinnalta. . Puun, jonka juuristossa tryffelit kasvavat tunnistaa ympyränmuotoisesta kehästä, kulosta. Sieni käyttää itse kaikki ravinteet ja kulo-alueella ei kasva juuri mitään.

Tryffeli tarvitsee kasvaakseen maaperän, joka sitoo hyvin lämpöä, on vettä läpäisevä ja sisältää runsaasti kalkkia. Sijainti tulisi olla rinteessä.

Puh. +358 50 3363849, Reippaalantie 22, 43100 Saarijärvi